• +48 780 488 817
  • info@wiatrodyskretni.pl
  • Łap nas 11.00 – 19.00
  • SKLEPAntybąkowe WSZYSTKO
    Zapraszamy!
  • Jak to działaNa jakiej zasadzie działa antybąkowa bielizna
  • Instrukcja praniaJak prawidłowo pielęgnować antybąkową bieliznę
    Ważne!
  • Jak wybrać rozmiarDobrze dobrany rozmiar zapewnia najlepsze działanie bielizny
    Ważne!
  • Kontakt z namiNumer telefonu, adres email, formularz kontaktowy i parę słów o tym, kim jesteśmy
  • WysyłkiKiedy nadajemy paczki? Jaki kurier dostarczy Ci Twoje zakupy ? I ile to będzie kosztowało?
  • blogJeśli chcesz poczytać o zdrowiu jelit i pokrewnych tematach, to kliknij właśnie tutaj!
  • niezwykła bieliznaPod tym linkiem dowiesz się absolutnie wszystkiego o majtkach na bąki
    Warto
  • faqTutaj zebraliśmy najczęściej zadawane pytania oraz odpowiedzi na nie. Miłego odkrywania!
  • regulaminKoniecznie przeczytaj! Dowiesz się, na jakich warunkach świadczymy usługę i w jakich warunkach przysługuje Ci prawo odstąpienia od umowy
    Ważne!
  • Dla kogo te majtki?Kto powinien pomyśleć o zakupie antybąkowej bielizny? SPrawdź, czy jesteś w tym gronie!
    Info

Śmierdzące gazy jelitowe a FODMAP — co je łączy?

śmierdzące gazy wzdęcia i pokarmy z grupy FODMAP

Śmierdzące gazy bywają często efektem spożywania pokarmów, należących do grupy, zwanej FODMAP. Jakie to są pokarmy i co jeść w ich miejsce – zaraz się dowiesz!

Śmierdzące gazy i nadmierne wzdęcia, przelewanie się w brzuchu, uczucie pełności, nudności, bóle brzucha – to wszystko objawy, które mogą się pojawić po spożyciu niektórych pokarmów. Grupa pokarmów, szczególnie często wywołująca taki trawienny dyskomfort, to pokarmy bogate w tzw. FODMAP.

Oznacza to, że te pokarmy zawierają sporą dawkę węglowodanów, które w brzuchu podlegają nie tylko trawieniu, ale i fermentacji. Każdy pokarm można zaliczyć do jednej z dwóch grup: bogaty w FODMAP lub ubogi w FODMAP. Śmierdzące gazy i inne objawy można ograniczyć, stosując dietę, opartą na pokarmach, które zawierają niewiele FODMAP.

Śmierdzące gazy — co mają wspólnego z FODMAP?

Skrót FODMAP powstał z pierwszych liter angielskich słów Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides and Polyols. Po polsku będzie to „fermentujące oligo, di i monosacharydy i poliole.” Wiemy, niewiele to wyjaśniło – więc wyjaśnień ciąg dalszy:

oligosacharydy – do tej grupy zaliczane są związki, zwane fruktanami oraz tzw. galaktooligosacharydy;

disacharydy – tutaj znajdują się niektóre cukry, takie jak laktoza;

monosacharydy – to najprostsze cukry, czyli glukoza i fruktoza;

poliole – przykładem może być mannitol lub sorbitol.

Za pokarm bogaty w FODMAP uważany jest taki pokarm, który zawiera więcej niż jeden z powyższych związków – albo jeden z tych związków, ale w dużej ilości . Takie pokarmy są znane z tego, że pogarszają samopoczucie i wywołują dyskomfort trawienny (a więc opisane powyżej objawy, czyli śmierdzące gazy, wzdęcia i inne) u wielu osób – a już zwłaszcza u ludzi, cierpiących na zespół jelita drażliwego. To jednak nie znaczy, że szkodzą każdemu – przeciwnie. Zdrowy brzuch i sprawne jelita dobrze sobie poradzą z pokarmami, bogatymi w FODMAP i będą mieć z nich dużo prozdrowotnych korzyści. Ale jelitowi wrażliwcy powinni te pokarmy ograniczać. Te – czyli jakie? Już wyjaśniamy.

Pszenica i inne ziarna

Pszenica jest chyba jednym z najczęstszych „dostawców” FODMAP w diecie współczesnego człowieka. Nie dlatego jednak, że tak dużo ich zawiera, a dlatego, że tak dużo jej zjadamy. Jeśli jakiś pokarm zawiera tylko dodatek pszenicy (np. jako zagęstnik), nie będzie uważany za bogaty w FODMAP. Ale jeśli chodzi o posiłek, składający się z miski makaronu lub kilku kromek chleba czy bułek – to już co innego. To już jest spora porcja FODMAP i śmierdzące gazy czy inne przykre objawy mogą się pojawić. Inne ziarna bogate w FODMAP, to jęczmień, amarantus i żyto.

Co w zamian: pieczywo i produkty z innych mąk – ryżowej, gryczanej, owsianej, z quinoa czy tapioki.

Czosnek daje śmierdzące gazy!

Czosnek zawiera największą koncentrację FODMAP! Znajdują się w nim zwłaszcza fruktany. Co ciekawe, suszony i sproszkowany czosnek zawiera aż trzy razy więcej fruktanów od świeżego!

Co w zamian: sprawdź, czy odrobina świeżego czosnku CI szkodzi – a jeśli nie, to nie rezygnuj z niego, bo jest bardzo zdrowy. Jeśli jednak masz po nim śmierdzące gazy i wzdęcia, zastąp go musztardą, chrzanem, kurkumą, papryczką czy imbirem.

Kuzynka czosnku, cebula

Cebula, jak na krewniaczkę czosnku przystało, to kolejna bomba fruktanowa. Najwięcej fruktanów zawiera szalotka, najmniej – cebula hiszpanka. Ale niezależnie od tego, wszystkie rodzaje cebuli zaliczane są do bogatych w FODMAP pokarmów i wszystkie mogą wywoływać śmierdzące gazy i wzdęcia.

Co w zamian: cebula jest dodawana jako dodatek smakowy do wielu pokarmów (podobnie jak i czosnek), więc może się okazać, że trudno jej będzie uniknąć, jeśli będziesz się stołować na mieście lub kupować gotowe potrawy. W domu można ją zastąpić tymi samymi przyprawami, co czosnek.

Owoce wywołują wzdęcia i przelewanie się w brzuchu

Wszystkie owoce zawierają pewien rodzaj FODMAP – fruktozę. Ale, co ciekawe nie wszystkie są uważane za pokarmy bogate w FODMAP i nie wszystkie wywołują wzdęcia i śmierdzące gazy. Jest to związane z zawartością fruktozy: jedne owoce mają jej więcej, inni mniej. Poza tym jedne owoce zawierają też sporo glukozy, inne mają jej mniej. Ale nie ma tu prostego przełożenia w stylu „im słodsze, tym gorsze”. Przeciwnie: glukoza się przydaje! Jej obecność sprawia, że organizmowi łatwiej strawić fruktozę. Dlatego za bogate w FODMAP uważane są owoce, które mają dużo fruktozy, a mało glukozy – czyli jabłka, czereśnie, brzoskwinie, mango, figi, nektarynki, gruszki, arbuzy, morele i śliwki.

Co w zamian: owoce, które są uważane za ubogie w FODMAP, czyli jagody, borówki amerykańskie, kiwi, limetki, banany, mandarynki i pomarańcze, truskawki, ananasy, papaja. Ale generalnie uważaj na ilość zjadanych owoców – jelitowym wrażliwcom zaleca się jednorazowo nie większą porcję niż 80 gramów. Inaczej – wzdęcia i śmierdzące gazy…
Obszerniejszy materiał na temat owoców o niskiej zawartości FODMAP znajdziesz tutaj: www.fodmap.pl.

Warzywa też mogą szkodzić

Choć warzywa to najzdrowszy pokarm na Ziemi, niektóre są bogate w FODMAP. W warzywach czyhają fruktany, galakto-oligosacharydy, fruktoza, mannitol i sorbitol. Niektóre warzywa zawierają więcej niż jeden związek z grupy FODMAP. Za bogate w FODMAP uważa się szparagi (wiele osób ma po nich intensywnie śmierdzące gazy), brukselkę, kalafiora, cykorię, karczochy i grzyby.

Co w zamian: grupa warzyw o niskiej zawartości FODMAP składa się z marchewek, szpinaku, pomidorów, cukinii i jej krewnych, kiełków fasoli, jarmużu i bakłażana. Obszerniejszy materiał na temat warzyw o niskiej zawartości FODMAP znajdziesz tutaj: www.fodmap.pl.

Strączkowe – bez niespodzianek

Wzdęcia i śmierdzące gazy po warzywach strączkowych nikogo nie zaskoczą. Winne są węglowodany FODMAP, których jest w strączkowych mnóstwo (głównie są to galaktooligosacharydy). Ale często poziom FODMAP zależy od przygotowania, np. soczewica z puszki ma o połowę mniej FODMAP, niż soczewica po prostu ugotowana.

Co w zamian: wszystkie warzywa strączkowe są bogate w FODMAP, bez wyjątku. Ale możesz je zjeść od czasu do czasu – nie więcej jednak niż jedną czwartą szklanki jednorazowo. Po takiej ilości śmierdzące gazy nie powinny ci dokuczać.

Nabiał a wzdęcia i gazy

W nabiale znajduje się laktoza, należąca do FODMAP. To ona jest źródłem wzdęć i przelewania się w brzuchu. Jednak nie wszystkie gatunki nabiału zawierają tak samo dużo laktozy. Sporo jej znajduje się np. w twarogu (białym serze), serku wiejskim, serku śmietankowym i różnych rodzajach twarożku, mleku, serku ricotta, jogurcie.

Co w zamian: niskolaktozowe są twarde, dojrzewające sery, ser feta, śmietana, masło. Można też dostać nabiał w wersji bezlaktozowej – wtedy możesz bezpiecznie jeść wszystko.

Słodziki – ukryty wróg

Czy słodziki mogą wywoływać śmierdzące gazy? Mogą! Tak będzie, jeśli jedzenie jest dosładzane wysoko fruktozowym syropem kukurydzianym, nektarem z agawy, miodem, mannitolem, sorbitolem, ksylitolem. Dlatego musisz nauczyć się czytać etykiety i eliminować takie pokarmy z menu.

Co w zamian: glukoza, zwykły cukier, syrop klonowy i większość sztucznych słodzików (aspartam, sacharyna) są bezpieczne, z naturalnych słodzików wzdęć i problemów nie wywołuje tylko stewia.

Napoje — dodatki do codzienności

Czyli to, co można wypić dla przyjemności? Wiele napojów może w efekcie dawać wzdęcia i śmierdzące gazy. Do grupy bogatych w FODMAP należą herbatka z rumianku, woda kokosowa, mocna czarna herbata, rum i wina deserowe oraz soki owocowe.

Co w zamian: kawa, zielona herbata, biała herbata, czarna słaba herbata, woda, herbatka miętowa – a z używek dżin i wódka.

Jeśli nękają Cię częste gazy, wzdęcia i śmierdzące bąki, z pewnością zainteresuje Cię to rozwiązanie: specjalna antybąkowa bielizna, która pochłania zapach bąków. Z tyłu posiada specjalny panel, w postaci utkanej z aktywnego węgla tkaniny. W tej tkaninie zostanie uwięziona każda cząsteczka zapachu! Bielizna nie przepuści na zewnątrz nic, żadnej woni! Pranie usuwa z tkaniny zgromadzone gazy i po wysuszeniu bielizna znów działa jak nowa.

majtki antybąkowa bielizna filtrująca bąki gazy
Antybąkowa bielizna skutecznie pozbawi gazy zapachu. Całkowicie! Przepuści wyłącznie ciepłe powietrze.
Daj nam znać, czego szukasz! Zostaw swój adres e-mail, a wyślemy Ci info natychmiast, jak tylko towar wróci na półki.