
Śmierdzące gazy – DLACZEGO je puszczam?
Śmierdzące gazy mogą być wynikiem zjedzenia konkretnego posiłku (niektóre potrafią nieźle aromatyzować bąki). Ale mogą też być objawem problemów ze zdrowiem.
Śmierdzące gazy zawstydzają każdego. Nic dziwnego: jak ktoś, kto pragnie być najlepszą wersją siebie, może się pogodzić z tym, że produkuje coś tak niemiłego, jak śmierdzące gazy? Jednak, pomijając już kwestie poczucia własnej wartości, śmierdzące gazy mogą też niepokoić osoby, świadome swojego zdrowia. Bo coś jednak powoduje, że jeden bąk cuchnie mniej, a inny bardziej – i co, jeśli owo „coś” oznacza jakąś chorobę? Dlatego warto przyjrzeć się bliżej kwestii cuchnących gazów – bo czasem jest się czym niepokoić.
Śmierdzące gazy – dlaczego cuchną
Gazy powstają w jelitach w wyniku naturalnych procesów trawiennych. Są efektem pracy bytujących w jelitach bakterii, które – przepracowując dostarczany pokarm – produkują nie tylko witaminy, ale też pewną ilość gazów. Najczęściej są to wodór, dwutlenek węgla, metan oraz mała ilość merkaptanów. To właśnie te ostatnie gazy są najbardziej cuchnące; ich zapach przypomina smrodek zgniłego jaja. Im jest go więcej, tym bardziej „zapaszysty” staje się bąk.
Śmierdzące gazy – dlaczego niektóre pokarmy je wywołują?
Z wywoływania wzdęć znamy jest błonnik. A także fasola — wszystkie jej rodzaje. Właściwie to wszystkie warzywa strączkowe, bo i groch, i bób też potrafią nieźle „zapowietrzyć” jelita. Organizm potrzebuje więcej czasu, by strawić wysokobłonnikowe potrawy. A to oznacza, że dłużej przechodzą przez układ pokarmowy, mają więc czas i okazję, by podfermentować. Ale błonnik powoduje przede wszystkim wzdęcia i, hmmm, ciepłe powietrze. Rzadziej wywołuje śmierdzące gazy. Te ostatnie za to często powstają po takich pokarmach, jak brokuły, kapusta, kapusta chińska czy szparagi. Zwłaszcza szparagi są podstępne. Smakują delikatnie, ale zawierają substancje, które dają cuchnące bąki i powodują, że mocz pachnie dziwnie i intensywnie. Śmierdzące gazy mogą też być efektem zjedzenia czosnku lub cebuli. Generalnie, im intensywniej pachnie sam pokarm, tym większe ryzyko, że i jego „gazowe” skutki nie dadzą się przeoczyć. Śmierdzące gazy mogą wywołać też pokarmy o wysokiej zawartości siarki. Do tych pokarmów należą jaja, mięso i nabiał.
Śmierdzące gazy – dlaczego łączą się z nietolerancją?
Organizm na niektóre pokarmy może reagować nadmiernie lub nieprawidłowo. Tak się właśnie zachowuje organizm, który czegoś nie toleruje. Najczęstsze nietolerancje, to nietolerancja glutenu i laktozy. W obu przypadkach mogą powstawać śmierdzące gazy po zjedzeniu nietolerowanego jedzenia. Gdy układ trawienny ma problem ze strawieniem laktozy, jest ona fermentowana przez bakterie w jelitach. A gdzie fermentacja, tam gazy – i zapaszki. Z kolei gluten podrażnia jelita u ludzi nań nadwrażliwych. Efektem są dziwne zachowania jelit, zatrzymywanie wody, zaburzenia flory bakteryjnej – i w końcu produkcja raczej smętnie pachnących gazów. Ale nietolerancje raczej łatwo zauważyć, bo dają nie tylko wzdęcia i śmierdzące gazy, ale też bóle brzucha, biegunki, zmęczenie i ogólnie kiepskie samopoczucie.
Śmierdzące gazy – dlaczego mogą świadczyć o chorobie?
Cuchnące gazy często towarzyszą zatwardzeniom. Kiedy w jelitach zalega to, co powinno je raczej szybko opuścić – wiadomo. Wyziewy tej zawartości, wydalane na zewnątrz w postaci bąków, nie pachną fiołkami. Tym bardziej, że w kał aż roi się od bakterii, które jak szalone produkują śmierdzące gazy. Generalnie, śmierdzące gazy mogą być wynikiem zaburzeń flory bakteryjnej w jelitach. Zaburzenia takie nie należą do rzadkości np. po antybiotykoterapii. Czasem niekorzystnych bakterii jest tak dużo lub są tak zjadliwe, że wywołują stan zapalny śluzówki w jelitach. Wtedy gazy też stają się bardziej śmierdzące.
Śmierdzące gazy – dlaczego mogą czasem niepokoić?
Śmierdzące gazy bywają objawem poważniejszych problemów ze zdrowiem – takich, jak polipy w jelitach albo nawet rak jelit. Są to, na szczęście, rzadkie przypadki i większość przyczyn śmierdzących gazów jest raczej niewinna, ale… Przezorny zawsze ostrożny. Obserwuj swój organizm. Jeśli zauważysz istotny wzrost ilości śmierdzących gazów i wzdęć, bóle lub pobolewanie brzucha, uczucie pełności i dyskomfortu w brzuchu i podbrzuszu – powiedz o tym lekarzowi. Podobnie, jeśli zaczniesz mieć na przemian biegunki i zaparcia albo gdy Twoje stolce staną się ołówkowate (czyli cienkie, jak ołówek). Niepokojące są też, obok śmierdzących gazów, silne bóle brzucha połączone z mdłościami, samoistne tracenie na wadze, krew w toalecie lub na papierze toaletowym, przeciągające się biegunki i ciemny, niemalże czarny kał. Ale chyba niepotrzebnie Cię przestrzegamy, bo takie objawy na pewno z automatu zapędzą Cię do lekarza, prawda?
Jednak zanim wytropisz i wyeliminujesz przyczynę, wiedz, że jest sposób na to, by śmierdzące gazy przestały być… no właśnie, śmierdzące 🙂
Śmierdzące gazy mają nowego, mocarnego przeciwnika!
Jest nim specjalna, antybąkowa bielizna, pochłaniająca zapach gazów i bąków (kliknij i przeczytaj więcej). Ta bielizna zwraca ci wolność: możesz jeść, co chcesz, bez obawy, że zepsujesz powietrze i znajdziesz się przez to w ambarasującej sytuacji. Nawet, jeśli gazy, które wzbiorą w brzuchu, będą mega śmierdzące – i tak możesz je spokojnie i dyskretnie wypuścić! Z naciskiem na DYSKRETNIE, bo nikt niczego nie zauważy! Gazy, przechodzące przez tę bieliznę, są filtrowane z cząsteczek zapachu i opuszczają ją jako kompletne bezwonne powietrze. Bielizna na zgagę nie pomoże, ale za to jest w stanie wchłonąć równowartość 200 bąków – a po praniu jest znowu jak nowa. Tę bieliznę znajdziesz tutaj: antybąkowa bielizna – Sklep.
Nadmierne wzdęcia i gazy okiełznane – już tylko nad dźwiękiem musisz popracować.

Męczą Cię częste gazy i wzdęcia? Z pewnością zainteresują Cię także te teksty: Wzdęcia i gazy – 10 pokarmów, które je wywołują oraz Gazy i wzdęcia – czym zastąpić 10 pokarmów, które najczęściej je wywołują albo Częste gazy – dlaczego puszczam je nawet przez sen? czy też Nadmierne wzdęcia po pizzy – tak czy nie?
